Malus domestica ‘Aroma Fagravoll’ E

Hageeple 'Aroma Fagravoll' E
Plantebeskrivelse

Spesielle kvaliteter:

Lys gul grunnfarge med rød dekkfarge. Saftig og middels fast fruktkjøtt med god smak og aroma. Modner i slutten av september.

Beskrivelse

Middels vekstkraft. Treet har åpne greinvinkler og er lett å forme. Danner ikke naturlig midtstamme. Nedbinding av sidegreinene er viktig for å få til ei god krone. Frukta er stor med flatrund form. Lys gul grunnfarge med rød dekkfarge. Saftig og middels fast fruktkjøtt med god smak og aroma. Modner i slutten av september.

Bruk:

Frisk sort som trives og gir god frukt under norske forhold.

Vokseplass:

Trives best i næringsrik, porøs og moldholdig jord. Krever god drenering.

Pollensorter: Discovery, Katja, Lobo, Prins, James Grieve

Sortiment:
Geografisk egnethet:
Malus domestica ‘Aroma’ er en svensk sort, som har oppstått etter en krysning mellom sortene ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. Krysningen ble gjort ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947, og kjerner ble sådd på foredlingsstasjonen Balsgård 1948. Sorten ble registrert og markedsført av Balsgård i 1973. ‘Aroma’ kom til Norge for prøvedyrking i 1966. Sorten ble raskt populær og har siden vært en av hovedsortene i Norge. ‘Aroma’ fikk etter hvert flere røde mutanter. Noen av disse fikk navn, for eks. Amorosa, Ylvisåker, Fagravoll og Hamre. (Info fra NIBIO.no).
Plantefamilie:
Herdighet:
Norsk naturplante
Høydekategori:
Lave trær (2-5 m)|Middels høye trær (5 -7 m)
Blomstrings-/frukttid:
5
Blomsterfarge:
Hvite blomster
Blomsterduft:
Sterk duft
Synonymer:
Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. Sorten ‘Aroma’ E er en E-plante både i Sverige og Norge. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.
Proveniens/Frøkilde: **
Podes (Norsk klon)
Geografisk opprinnelse:
Malus domestica ‘Aroma’ er en svensk sort, som har oppstått etter en krysning mellom sortene ‘Ingrid Marie’ og ‘Filippa’. Krysningen ble gjort ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i 1947, og kjerner ble sådd på foredlingsstasjonen Balsgård 1948. Sorten ble registrert og markedsført av Balsgård i 1973. ‘Aroma’ kom til Norge for prøvedyrking i 1966. Sorten ble raskt populær og har siden vært en av hovedsortene i Norge. ‘Aroma’ fikk etter hvert flere røde mutanter. Noen av disse fikk navn, for eks. Amorosa, Ylvisåker, Fagravoll og Hamre. (Info fra NIBIO.no).
Forskrift om fremmede organismer:

Ofte stilte "grønne" spørsmål

Få svar på spørsmål om planter, planteskoler og planteproduksjon i Norge.