Acer saccharinum ‘Pyramidale’

Sølvlønn 'Pyramidale'
Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst, bred, åpen krone, noe overhengende greiner og senkerotsystem. Oransjebrun til grå stammebark som flaser av i tynne flak. Veden er relativt sprø. Kvisten er snau og blådogget. Ovale, kortskaftede sideknopper med brune knoppskjell.

Håndnerva, 8-15 cm brede blad med 5 spisse, dobbelttannete bladlapper eller fiker, grønn snau bladoverside og sølvaktig underside. Gule og røde høstfarger, som er mer sjeldne i Norge.

Grønnlige til lyst røde blomster i tette halvskjermer samtidig eller før løvsprett. Parvise vingenøtter som danner 90-120 graders ryggvinkel i juni-juli. Modne frukter faller til bakken på forsommeren og frøene spirer umiddelbart.

Sortsbeskrivelse

Acer saccharinum ‘Pyramidale’ er et 15-20 m høyt, løvfellende tre med en slank, litt glissen krone, overhengende greiner og en stammebark som flakner av. Kronebredda er 6-8 m. Frodig bladverk med blad som har en lys underside, og som gir treet en kontrast mot grønne trær. Like etter løvsprett er bladene rødrosa.

Håndnerva, 8-11 cm brede blad med 5 spisse, dobbelttannete bladlapper eller fiker, Bladplaten er 8-11 cm lang og 9-12 cm bred. Gule eller av og til matt rødlige høstfarger, men fargene kommer seint og ikke årvisst hos oss.

Grønnlige til lyserøde blomster, som er uten kronblader, kommer samtidig med løvsprett i første halvdel av mai, men før bladene har foldet seg ut. Fruktene er vingenøtter som sitter to og to sammen på lange, hengende skaft. Frukter og frø modner allerede i juni.

Vekstkrav og klimasone  

Sølvlønn trives best i en dyp, fuktig, men godt drenert, noe sur jord (pH5-6), i sol eller halvskygge. Den er ikke vindsterk på grunn av den sprøe veden.

Acer saccharinum ‘Pyramidale’ regnes som herdig til klimasone H3-4.

Bruksområder

Sølvlønn er et godt parktre, på steder med ikke for mye vind. I Europa betraktes den som et godt landskapstre. Egner seg ikke som gatetre på grunn av sprø ved (sikkehetshensyn). Planteavstanden varierer mellom 15 og 20 m når det plantes i gruppe. Vær obs på at røttene kan tette drenering og grøfter.

Allergifare.

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring.

Arten tåler beskjæring svært godt, men det anbefales å unngå beskjæring fra februar og utover våren på grunn av bløding. Beskjæring midtsommers er fordelaktig, fordi sårhelingen i løpet av resten av vekstsesongen forebygger angrep av rød vortesopp (Nectria cinnabarina). Greiner som avviker fra den slanke kronefasongen bør skjæres helt bort.

Formering.

Sølvlønn ‘Pyramidalis’ kan formeres med avlegging, men den kan også podes på en grunnstamme av arten.

Geografisk egnethet:
Sølvlønn er viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika, i USA og litt inn i Canada, på fuktig, men drenert jord langs elver og innsjøer. Arten kom til Europa i 1725. Sorten ‘Pyramidale’ ble tatt vare på og er markedsført av Späths planteskole i Berlin siden 1880-årene.
Bruksområde/ funksjon:
Herdighet:
Høydekategori:
Middels høye trær (10–20 m)
Blomstrings-/frukttid:
5
Blomsterfarge:
Lysegrønne blomsterRøde blomster
Blomsterduft:
Ingen duft
Frukter eller bær:
Vekstform:
Synonymer:
Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet saccharinum er etter latin saccharum som betyr sukker, søt (den har en sukkerholdig sevje). På svensk heter treet silverlönn, mens noen engelske navn er silver maple, silverleaf maple, creek maple og soft maple.
Geografisk opprinnelse:
Sølvlønn er viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika, i USA og litt inn i Canada, på fuktig, men drenert jord langs elver og innsjøer. Arten kom til Europa i 1725. Sorten ‘Pyramidale’ ble tatt vare på og er markedsført av Späths planteskole i Berlin siden 1880-årene.
Forskrift om fremmede organismer:

Ofte stilte "grønne" spørsmål

Få svar på spørsmål om planter, planteskoler og planteproduksjon i Norge.